keskiviikko 24. lokakuuta 2012

Ikäkausista ja koulumaisuudesta

Alle kouluikäinen lapsi on tavallaan omillaan ja eheä. Koulu vasta pakottaa toisenvaraisuuteen ajattelussa ja tekemisessä sekä valtaisaan määrään ulkolukua. Niinpä lasten ja nuorten elämänviisaus, oman elämänviisauden noudattamismahdollisuudet kärsivät koulusta ja elämä jää ohkaiseksi ja sisällyksettömäksi. Elämänviisailla käytännön alojen ihmisillä tätä kestää kunnes pääsee koulun jälkeen ammattikouluun ja omille jaloilleen pois vanhempien jaloista. Mutta vähemmän elämänviisailla ajattelunsa huonolaatuisuuden vuoksi koulua suuresti arvostravilla tuo ohkaisuus voi jäädä vuosiksi, koko elämän ajaksi jopa - siksi vain, ettei koulumainen ajattelu ylipäätään tarjoa omilla jaloillaan seisovaa aitoa elämänvbiisautta.
Myös myöhemmin elämässä elämän laatu ja omien valintojen onnistuneisuus onnen ja aidon viisauden kannalta on riippuvainen siitä, miten hyvin osaa kasvaa pelkän noudatetun opin yli laajempaan elämän mittasuhteideen tajuun ja kykyyn huomata ja huomioida tervehenkisesti asioiden eri puolet, ilmiöiden sivuvaikutukset, viisaammat valinnat, arvojen soveltuvuus eri tehtäviin, eri näkökulmien erot siinä, miten kattavia ne ovat: jokin on vain väline ja toinen taas on kaiken perusta.
Noin kahdenkymmenen iässä yliopisto-opiskelija vielä osoittaa osaavansa aikuisten maailman jutut, kasvaneensa siinä mielessä täyteen mittaansa. Sitten hän alkaa reilu parikymppisenä havaita käytettyjen linjausten huonojakin puolia ja etsiä parempia strategioita. Noiden oppimisen myötä kasvaa eroon ulkolukumaisuudesta ehkä 25:n iässä ja alkaa kulkea omia parempilaatuisia polkujaan kokeilumielessä. Kolmikymppisenä hän saa kokemusta omista poluistaan ja 40 täyttäessään hän on jo kyllin kokenut osatakseen olla taidoissa omavarainen. Iän myötä hän sitten kulkee enemmän omia polkujaan, aina vain helpommin onnistuen: niin keveästi ajan myötä, että nuorempien uurastajien silmissä näyttää aivan hötöltä, kun eivät nuoret selviä mistään tekemisestä yhtä keveästi, jollei sitten ihan vain katselemisesta yms. arvokkaista perusjutuista!

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti